SENSE REFUGI I A LES PORTES D’EUROPA. TESTIMONIS DEL CONFLICTE I DE LA MOBILITZACIÓ CIUTADANA

Sense refugi

Per indicació de la Dra. Montserrat Soronellas, coordinadora del màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social, us fem arribar el programa de la VIII Jornada de Cloenda del Màster, enguany organitzada conjuntament  amb la Plataforma URV d’ajut als refugiats, amb el títol “Sense refugi i a les portes d’Europa. Testimonis del conflicte i de la mobilització ciutadana”.
Us esperem aquest proper 14 de juny a la sala de juntes de campus Catalunya (av. Catalunya, 35 de Tarragona). Hi sou convidats. Cordialment,
Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

JORNADA DE LA PLATAFORMA URV D’AJUT ALS REFUGIATS
VIII jornada de cloenda del màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social
14 DE JUNY DE 2016
Sala de Juntes del Campus Catalunya
Av. Catalunya, 35, Tarragona
Enllaç per a la inscripció: http://dafits.urv.es/refugiats
Inscripció gratuïta, es lliurarà certificat d’assistència

La mobilitat és una característica de la condició humana. Les poblacions humanes es mouen per buscar recursos i refugi, per preservar la vida i per trobar les oportunitats d’una vida millor. La situació de conflicte polític que ha desencadenat l’anomenada crisi dels refugiats és una mostra colpidora de com les vides de les persones són presoneres de l’afany de poder polític i econòmic dels estats i de la manca d’autoritat política dels organismes internacionals.

La guerra de Síria ha tornat a posar en evidència que els drets humans més elementals poden ser conculcats en qualsevol moment, fins i tot a les democràcies occidentals, suposadament avançades, que s’atorguen a sí mateixes el rol de salvaguarda moral dels drets fonamentals a tot el món. Ciutadans sirians i d’altres zones en conflicte truquen a la porta d’Europa i els estats responen amb ambigüitats, amb evasives, negant de manera rotunda l’accés de les persones als països que podrien ser el seu refugi i establint quotes com si parlessin de la lliure circulació de mercaderies. Noam Chomsky, tot un referent acadèmic, s’hi referia fa pocs dies amb les paraules següents:

 “El actual fenómeno de los refugiados es, en gran medida, consecuencia de las acciones de los países ricos y poderosos, esos mismos que ahora lloriquean por el terrible peso que les producen unas pocas víctimas de la miseria, a los que fácilmente podrían echar una mano abriéndoles las puertas”.

Però la població respon als despropòsits dels estats. Les persones han donat i donen resposta a les necessitats d’altres persones. Davant l’immobilisme de la política organitzada i institucional, els ciutadans s’uneixen per suplir les funcions polítiques que els estats i els organismes internacionals no han estat capaços de posar en marxa. La població  ha activat la creació d’estructures organitzades que sostenen la vida de les persones que busquen refugi i que troben les fronteres tancades.

En aquesta Jornada volem aturar-nos un moment a entendre la situació de conflicte que ha desencadenat en un drama d’aquestes dimensions. Andreu Claret, expert en les zones del conflicte, ens acostarà a la seva comprensió. A continuació la Jornada donarà veu a persones que s’han involucrat en les dificultats de la vida dels refugiats, com a cooperants, professionals o voluntaris. Amb tot plegat, volem fer evident la ignomínia de la política dels estats sobre aquesta qüestió i visibilitzar la mobilització ciutadana en l’ajut a les persones refugiades.

Organitza:
Plataforma URV d’ajut als refugiats
Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social

 Col·labora:
Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social
URV Solidària
CECOS – Centre d’Estudis sobre conflictes socials
Facultat de Lletres

PROGRAMA

9:00     Recollida de les acreditacions i la documentació
9:30     Acte de benvinguda a la Jornada
10:00   Conferència Inaugural
Andreu Claret, periodista, ex-director de la Fundació Anna Lindh
Síria: el cost de la no intervenció
11:15   Pausa-cafè
11:45   Testimonis de mobilització ciutadana
Cooperants i voluntaris expliquen la seva experiència
Participants:
Marina Vidal,  delegada internacional de Creu Roja
Natalia Pascual, cooperant de Norwegian Refugee Council
Sophia Berlin, tècnica d’acollida de refugiats
Ajuntament de Landau, Alemanya
David Gonzàlez, fotoperiodista freelance
Hugo Di Dio, voluntari lliure internacional
Jordi Cervera, voluntari socorrista del projecte From Reus to Hellas
13:15   Debat obert. Vies de coordinació per a un ajut humanitari eficaç
14:00   Pausa-dinar
16:30   Taula de presentacions dels Treballs de Fi de Màster
Participants

 • Giacomo Lombardi
  El do de la medicina. Reconeixement i activisme mèdic a la Grècia post-welfare
 • Laura Femenía
  Género femenino. Del ángel del hogar a mujeres independientes
 • Daniel Ramírez
  La construcción del espacio en las Nuevas Barriadas: el caso de Lomo de Corvina en Villa El Salvador, Lima
 • Andrea Ariza
  Participación en el ámbito de la planificación urbana. El caso de Va Cabanyal!
 • Elisenda Solé
  Pla de Buits, buits urbans amb implicació territorial i social. Els processos de construcció col·lectiva de les ciutats com a via
 • Maribel Cadenas
  Los urbanismos utópicos y sus contradicciones. Aproximación al caso de Yachay, la Ciudad del Conocimiento de EcuadorCloenda de la Jornada
Anuncios
Esta entrada fue publicada en Congresos y jornadas. Guarda el enlace permanente.